Despre noi

Despre - Lavender Blue

 Lavanda este o plantă medicinală si aromatică cunoscută si utilizată încă din antichitate (romanii o foloseau pentru a-și parfuma băile). Lavanda este o specie de subarbust / arbust de talie mică (crengile se lemnifică), originară din zona mediteraneană, care prospera într-un climat lipsit de umiditate și caldură în exces. Este o plantă perenă, permanent verde, frunzele ei, de un verde-argintiu, păstrandu-se toamna, la sfârșitul vegetației, doar cele bătrâne uscându-se în perioada de repaus. Tolerează bine frigul, plantele adulte rezistând sub pătura de zăpadă pana la -30° C, chiar și la altitudini mai mari.

Specii și Soiuri

Există câteva zeci de specii de lavandă, care diferă în dimensiunea florii, a plantei, culoarea florii sau a frunzei și miros, una singura fiind însă recunosută pentru calitatea superioară a uleiului esențial ”Lavandula Angustifolia”. Producătorii de parfumuri consacrați folosesc numai specia „Lavandula Angustifolia”. Această specie cuprinde la rândul ei câteva sute de soiuri, aclimatizate în diferite zone. Specia de lavandă pe care noi v-o oferim este „Lavandula Angustifolia”, iar soiul Blue-Scent, oferind o productivitate ridicată de floare și ulei volatil. Soiul este recunoscut pe plan european, fiind printre cele mai frumoase soiuri de lavandă atât din punct de vedere decorativ cât și calitativ.


Beneficii și utilizări

Florile , uleiul esențial și apa de lavanda au multiple utilizări medicinale, în industria parfumurilor și a produselor cosmetice, utilizări ornamentale, casnice și chiar alimentare.

1. În scopuri medicinale

  • lavanda are efect calmant, relaxant, tratând migrene, amețeli, oboseala, insomnie (conferă calitate somnului, care devine mai odihnitor, întărind rezistenta psihica), depresie, stări de nervozitate și de anxietate, hiperexcitabilitate, sensibilitate psihica (stres, frica, angoasa), sindrom premenstrual - lavanda este prin excelenta o planta antistres, care acționează direct la nivelul sistemului nervos central
  • este indicată în tratarea aritmiei cardiace, e adjuvant în ischemia cardiacă aparută pe fond de stres
  • calmează durerile abdominale și activează digestia, este eficientă împotriva viermilor intestinali, indicată în tratarea afecțiunilor biliare, a reumatismului (în combinație cu florile de soc), a tusei convulsive, gripei, bronșitei
  • Uz extern: adjuvant în pneumonie și bronșita cronică (cataplasme aplicate pe piele); contra păduchilor și a altor insecte parazite; pentru creșterea părului și eliminarea mătreții, întreținerea pielii uscate, tratarea rănilor ușoare (ajutând la închiderea rapidă a acestora), a eczemelor uscate, a tumefacțiilor produse de loviri (are proprietăți antiseptice și antifungice, în special când este folosita sub forma de ulei esențial, distrugând celulele ciupercii)

2. În industria cosmetică și farmaceutică

  • are largi utilizări în industria parfumurilor și a produselor cosmetice: creme, săpunuri, detergenți, odorizante, în industria chimică și farmaceutică
  • este un excelent insecticid natural, alungând moliile, țânțarii, furnicile, puricii și gândacii

3. În scopuri ornamentale

  • aranjamente florale proaspete sau uscate

 În aranjamentele uscate lavanda se poate combina cu multe plante care se pot păstra ani de zile fără să-și piardă culoarea și efectul.

 În alimentație lavanda se poate folosi la diferite rețete de prăjituri sau mâncăruri (aici se pot folosi florile sau siropul de lavandă).

 În cosmetică, în afară de uleiul esențial de lavandă care se folosește într-o multitudine de rețete cu un spectru foarte larg de beneficii, există și apa de lavandă care este un tonic natural cu efecte vizibile în întreținerea tenului.