Despre noi

Despre - Lavender Blue

 Lavanda este o planta medicinala si aromatica cunoscuta si utilizata inca din antichitate (romanii o foloseau pentru a-si parfuma baile). Lavanda este o specie de subarbust / arbust de talie mica (crengile se lemnifica), originara din zona mediteraneana, care prospera intr-un climat lipsit de umiditate si caldura in exces. Este o planta perena, permanent verde, frunzele ei, de un verde-argintiu, pastrandu-se toamna, la sfarsitul vegetatiei, doar cele batrane uscandu-se in perioada de repaus. Tolereaza bine frigul, plantele adulte rezistand sub patura de zapada pana la -30° C, chiar si la altitudini mai mari.

Specii si Soiuri

Exista cateva zeci de specii de lavanda, care difera in dimensiunea florii, a plantei, culoarea florii sau a frunzei si miros, una singura fiind insa recunosuta pentru calitatea superioara a uleiului esential Lavandula Angustifolia.Producatorii de parfumuri consacrati folosesc numai specia „Lavandula Angustifolia”. Aceasta specie cuprinde la randul ei cateva sute de soiuri, aclimatizate in diferite zone. Specia de lavanda pe care noi v-o oferim este „Lavandula Angustifolia”, iar soiul Blue-Scent, oferind o productivitate ridicata de floare si ulei volatil. Soiul este recunoscut pe plan european, fiind printre cele mai frumoase soiuri de lavanda atat din punct de vedere decorativ cat si calitativ.


Beneficii si utilizari

Florile , uleiul essential si apa de lavanda au multiple utilizari medicinale, in industria parfumurilor si a produselor cosmetice, utilizari ornamentale, casnice si chiar alimentare.

1. In scopuri medicinale

  • lavanda are efect calmant, relaxant, tratand migrene, ameteli, oboseala, insomnie (confera calitate somnului, care devine mai odihnitor, intarind rezistenta psihica), depresie, stari de nervozitate si de anxietate, hiperexcitabilitate, sensibilitate psihica (stres, frica, angoasa), sindrom premenstrual - lavanda este prin excelenta o planta antistres, care actioneaza direct la nivelul sistemului nervos central
  • este indicata in tratarea aritmiei cardiace, e adjuvant in ischemia cardiaca aparuta pe fond de stres
  • este indicata in tratarea aritmiei cardiace, e adjuvant in ischemia cardiaca aparuta pe fond de stres
  • calmeaza durerile abdominale si activeaza digestia, este eficienta impotriva viermilor intestinali, indicata in tratarea afectiunilor biliare, a reumatismului (in combinatie cu florile de soc), a tusei convulsive, gripei, bronsitei
  • Uz extern: adjuvant in pneumonie si bronsita cronica (cataplasme aplicate pe piele); contra paduchilor si a altor insecte parazite; pentru cresterea parului si eliminarea matretii, intretinerea pielii uscate, tratarea ranilor usoare (ajutand la inchiderea rapida a acestora), a eczemelor uscate, a tumefactiilor produse de loviri (are proprietati antiseptice si antifungice, in special cand este folosita sub forma de ulei esential, distrugand celulele ciupercii)

2. In industria cosmetica si farmaceutica

  • are largi utilizari in industria parfumurilor si a produselor cosmetice: creme, sapunuri, detergenti, odorizante,in industria chimica si farmaceutica
  • este un excelent insecticid natural, alungand moliile, tantarii, furnicile, puricii si gandacii

3. In scopuri ornamentale

  • aranjamente florale proaspete sau uscate

 In aranjamentele uscate lavanda se poate combina cu multe plante care se pot pastra ani de zile fara sa-si piarda culoarea si efectul.

 In alimentatie lavanda se poate folosii la diferite retete de prajituri si mancaruri (aici se pot folosi florile sau siropul de lavanda).

 In cosmetica, in afara de uleiul essential de lavanda care se foloseste intr-o multitudine de retete cu un spectru foarte larg de beneficii ,exista si Apa de lavanda care este un tonic natural cu efecte vizibile in intretinerea tenului.